2023. júl 24.

Mi az a tumormarker vizsgálat?

írta: JozsFm
Mi az a tumormarker vizsgálat?

Mi az a tumormarker vizsgálat?

 

A tumormarker vizsgálat olyan laboratóriumi teszt, amely segít az onkológusoknak azonosítani és követni a ráksejtek által termelt specifikus fehérjéket vagy egyéb anyagokat a vérben, vizeletben vagy szövetmintában. Ezeket az anyagokat tumormarkereknek nevezik, és a rákos sejtek növekedése vagy jelenléte miatt emelkedhetnek a vérben vagy más testfolyadékokban. A tumormarker vizsgálatok segíthetnek a rák korai felismerésében, a betegség állapotának követésében, valamint a kezelés hatékonyságának értékelésében.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden ráktípus esetében van specifikus tumormarker, és nem minden emelkedett tumormarker jelenti azt, hogy valaki rákos. A tumormarkereknek lehetnek más oka is az emelkedett szintnek, például egyéb gyulladásos betegségek vagy egyéb egészségügyi állapotok. Ezért a tumormarker vizsgálatokat általában más diagnosztikai vizsgálatokkal és képalkotó eljárásokkal (pl. ultrahang, röntgen, CT vagy MRI vizsgálat) kombinálják a pontos diagnózis érdekében.

Néhány gyakori tumormarker és a hozzájuk tartozó ráktípusok:

CA-125: Emeletesedett szintje petefészekrákra utalhat.

PSA (Prostate-Specific Antigen): Magas PSA szint a prosztatarákra utalhat.

CEA (Carcinoembryonic Antigen): Emelkedett szintje vastagbélrákra, emlőrákra és tüdőrákra utalhat.

CA 19-9: Emeletesedett szintje hasnyálmirigyrákra utalhat.

AFP (Alpha-Fetoprotein): Magas AFP szint a májrákra vagy a heregolyócsorjára utalhat.

CA 15-3 és CA 27-29: Emelkedett szintje emlőrákra utalhat.

HE4 (Human Epididymis Protein 4): Emelkedett szintje petefészekrákra utalhat.

tumormarker-vizsgalat-512_2.jpg

Minden rák és minden beteg egyedi lehet, így a tumormarker vizsgálatokat az orvos mindig az egyéni klinikai kép és más diagnosztikai vizsgálatok alapján értékeli. A tumormarker vizsgálatok fontos eszközök a rák diagnosztizálásában és kezelésében, de soha nem használják őket önállóan a rák diagnózisának megerősítésére. Mindig fordulj orvoshoz, ha aggódsz a rákos betegségekkel kapcsolatban, és az orvosod segíteni fog a megfelelő vizsgálatok elrendelésében és a megfelelő diagnózis meghatározásában. Az időben elvégzett vizsgálatok és kezelések lehetőséget adhatnak a betegség korai felismerésére és hatékonyabb kezelésére.

Szólj hozzá

Mi az a tumormarker vizsgálat?