2022. már 03.

Lehetséges-e a gyurma kiszedése szőnyegből, kárpitból?

írta: JozsFm
Lehetséges-e a gyurma kiszedése szőnyegből, kárpitból?

Lehetséges-e a gyurma kiszedése szőnyegből, kárpitból?

Az egyik legmakacsabb foltot egy kisgyermekes háztartásban nem a zsírkréta, nem is a csoki okozza, hanem egy egyébként ártalmatlannak tűnő anyag: a gyurma! Vajon lehetséges-e a gyurma kiszedése?

A gyurma nagyon makacs, nedvesnek vagy zsírosnak tűnő, kopott foltot hagy maga után. Nagy hátránya, hogy tényleg nagyon gyorsan eléri ezt az állapotot, még csak hosszasan száradnia sem kell, és maradandó (nak tűnő) folt lesz belőle! A folt legtöbbször önmagában is egyfajta „bedörzsöléssel” kerül oda, egyből a textilszálak belsejébe, így valóban nincs szükség sok időre, hogy tartós nyomot hagyjon.

Hogy kerül a folt a kanapéra?

Ha kisgyermeke van, nagyon korai kortól, már 2-3 éves kortól ajánlott otthon gyurmával kézműveskedni, mert ez segíti a kéz erősödését, a kreativitást, és konkrétan oda vezet, hogy a gyermek később könnyebben sajátítja el az írás és olvasás képességét. Ezt a szülők nagyon hamar, de legkésőbb a bölcsödébe vagy óvodába íratáskor megtanulják.

A gyermek fejlődése természetesen mindennél fontosabb, de az biztos, hogy innentől a ház tele lesz készülő, félkész és elkészült gyurmaművekkel. Persze eleinte minden leendő szülő azt mondja, hogy „az én gyerekem majd csak az asztalnál…” de a valóságban a legtöbb nevelési elvhez hasonlóan ezt is gyorsan felülírja a gyerkőc. Az elkészült alkotás bizony vándorolni fog a házban, minél nagyobb becsben van, annál több helyre viszi magával a gyerek. Így kerül anya lábára, a kanapéra, a cicának készült új gyurmaegér a szőnyegre, és így tovább. Ez normális és jó dolog: fontos hangsúlyozni, hogy a ház van értünk, és nem fordítva, nem kell korlátozni a gyerek kreativitását és kedvességét, inkább az otthont kell „gyurmabiztossá” tenni, például letakarni a kanapét és a foteleket.

És ha már a vándorló műalkotásokról van szó: bizony megtörténhet, hogy az óvodás hazahurcolt alkotására a munkából hazaérő párja rádobja fáradt testét – ilyenkor már csak az a kérdés, hogy a ruhájáról, vagy a kanapéról kell-e leszedni a több anyagot. Ugyanígy lesznek foltok a textilpapucson, a szőnyegen (jól beletaposva), de akár még a függönyön is.

Ha nem csak gyermeke van, de kisállata is, akkor biztos lehet benne, hogy a gyurma és halmazállapota még színesebb variációt ad majd. Jártam olyan házban, ahol a kutya kimondottan szerette ellopkodni és szétrágcsálni a gyurmát a gyerekek szobájából: ennek a kutyának kis híján oda kellett adni a perzsa szőnyeget, mert azon már annyi szétrágcsált, összenyálazott gyurmapaca volt, hogy a család kezdett inkább lemondani a drága holmiról…

Miből van a gyurma és honnan ismeri fel az általa hagyott foltot?

Ha a neten rákeres, rengeteg hasznos tanácsot kaphat arról, hogy lehetséges-e a gyurma kiszedése szőnyegből, kárpitból. De a cikkek nem említik meg, hogy nem minden gyurma egyforma, ennek anyaga nagyon sokat számít!

Eredetileg a gyurma valamilyen olajos komponens, paraffin és glicerin felhasználásával készült anyag. Mára azonban nagyon széles tárháza van a gyurmáknak is: van gyorsan száradó, színes, nyúlékony, sőt, hőre folyóssá váló, fluoreszkáló, csillámporos, szagos verzió is. Nagy merítéssel még ide tartozhat a slime is.

A gyurmák legfontosabb két összetevője azonban ma is egy porózus és egy olajos anyag. Ezért, ha textilbe tapad, ott a szál szerkezetébe „szivárog” a szárazanyaggal kevert, azaz szinte tartósított olajos matéria, és így egy különlegesen makacs, zsíros érzetű, csillogó felületet képez a huzaton vagy a szőnyeg szálai közt.

Gyurma kiszedése kárpitból

Mondhatnám, hogy ez csak olaj, meg kálcim-karbonát, szóval még tegyük el az ecetes ollót, de hazudnék, ha azt állítanám, hogy egyszerű lesz kiszedni a foltot. Vannak olyan tisztítószerek, amelyek alkalmasak a folt szerkezetének fellazítására. Alapvetően ezt az „ökölszabályt” kell követni:

  1. a gyurma maradékának eltávolítása
  2. a folt fellazítása, majd
  3. az olajos szennyeződés itatása, semlegesítése
  4. végül a vizes tisztítás.

Egyszerű? Talán – annak hangzik. Könnyű kivitelezni? Korántsem.

A legnagyobb baj, hogy a textíliában, a kárpitban vagy a szőnyegben könnyű további kárt okozni: ha fakul a szín egy foltban a dörzsölés és a különböző vegyszerek hatására, vagy ha a szálak elkezdenek kikopni, akkor a takarítás nem volt sikeres, függetlenül attól, hogy a folt eltűnt-e. Csak ront a helyzeten, ha a gyurma eltávolításakor különböző házi praktikákat próbál ki gyanútlanul a kanapén. Ezeket nem szakemberek írják a neten, hanem próbálkozó háziasszonyok – akik nem biztos, hogy a sikertelen kísérletről is beszámolnak majd…

Praktikák, amikről gyakran olvashatunk, de csak ront a helyzeten…

  • Ez a leggyakoribb netes ajánlás – mint az kitűnik a fórumokról, az alkohol mindenre is jó. De jobban jár, ha a pálinkát inkább elteszi későbbre, egy kellemes estére, mert a gyurmafoltot jól nyakon öntve nem fog kijönni a szennyeződés, de az anyag veszíthet a színéből! (Arról nem is beszélve, milyen szaga lesz utána a lakásnak.)
  • Fagyasztás.A fagyasztás alapvetően még nem lenne rossz ötlet, de szinte teljesen életszerűtlen – és csak a probléma egy töredékét oldja meg. A beszáradt gyurma szilárdabb állapotban ugyan könnyebben „letörhető” a szálakról – de egyrészt ez a módszer erőteljesen roncsolja magát a textíliát is, másrészt pedig képzelje csak el, ahogy a hosszú szálú szőnyeget próbáljuk begyömöszölni a fagyasztóba a grillcsirke és a nudli közé… nem túl reális kép, ugye?
  • Popsitörlők és krémek.Talán mondani se kellene, mégis ezek állnak a toplisták harmadik helyén a házi praktikák ajánlásai közt. Az olajat olajos kencékkel lazítani egyébként lehet – de erre korántsem ez a legegyértelműbb és legokosabb megoldás, ugyanis szinte minden ilyen készítményben bőven van egy csomó hordozóanyag, illatosító és miegymás, ami csak még nagyobb foltot hagy majd!
  • Arclemosó.Ez mintha a popsitörlő és az alkohol szerelemgyereke lenne. Rendkívül erőteljes szer, teli olyan anyagokkal, amiről nem tudjuk, mit tesz a kárpittal.
  • Ecet és szóda. Ez a két szer a csináld magad videók két sztárja – személyes kedvenceim. Sajnos ugyanaz vonatkozik ezekre, mint a többire: épp hogy csak kicsit jobb, mint víz és a dörgölés.

És akkor az utolsó pont: szabad-e dörzsölni, dörzsölni és dörzsölni?

A fenti példák közül egyikről sem mondom biztosan, hogy nem fognak működni, de valószínűsítem. Ön pedig már biztosan tudja, ha ezeket a sorokat olvassa. A legtöbb esetben nem fog csoda történni, és azzal találja magát szembe, hogy hiába áztatta ecetes szódába a kanapé foltjait, az csak nem párolog el utána. Ekkor a háziasszonyok többsége nekiáll kisúrolni a kissé felázott, de még makacsul ragaszkodó foltot a szőnyegből, huzatból.

Az eredmény? A gyurma lehet, hogy kijön, de ha túl sokáig súrolja, akkor az olajos folt megmarad, sőt, a súrolás hatására az olajos folt melletti szövet fakulni, kopni kezd, ezzel még inkább kiemelve az eredeti foltot.

Mindezek helyett a gyurmafoltok esetében én azt ajánlom, hogy ezt tényleg bízza szakemberre, aki a megfelelő technológiával és szerekkel eltávolítja őket. A kanapé és a szőnyeg nem olyasmi, amin érdemes kipróbálni, hogy lehetséges-e házilag kiszedni a gyurmafoltot, hiszen a végeredmény rettenetesen szembeszökő lesz, ha nem sikerül! 

 

Szólj hozzá

Lehetséges-e a gyurma kiszedése szőnyegből kárpitból?