2021. júl 06.

Szőnyegtisztítás házilag, természetes alapanyagokkal.

írta: JozsFm
Szőnyegtisztítás házilag, természetes alapanyagokkal.

Szőnyegtisztítás házilag, természetes alapanyagokkal.

A mindennapok használata során óhatatlan, hogy egy – egy folt előfordulhat a szőnyegen, különösen ahol kisgyermekek is használják. A folteltávolítás sikere attól függ, hogy a folt keletkezése és az eltávolítása között mennyi idő telik el!

Lényeges, hogy ne hagyd a szőnyegbe beszáradni a foltot, hanem lépj a tettek mezejére azonnal!

Először is a darabos szennyeződést távolítsd el, majd lehetőleg puha fehér tiszta rongyot használj, ami nem szöszöl, és lehetőleg gyakran cserélgesd. Ezek után következik a tisztítás. A boltokban kapható különféle kémiai tisztítószerek bár rendkívül hatékonyak, de a használatuk során felszabaduló kémiai anyagok a bőrre kerülve, vagy akár belélegezve, legyen is szó bármilyen bőrbarát termékről, ártalmas lehet az egészségünkre.

A természetes alapanyagokból készült házi tisztítószerek ugyanolyan hatékonynak bizonyulhatnak, mint kémiai társaik. Nem károsítják a környezetünket, háztartásunkat és egészségünket. Biológiailag lebomlanak, így nem szennyezik a vizeket és nem jelentenek veszélyt az élővilágra sem.

Használatuk ott is nagy jelentőséggel bírhat, ahol biológiai szennyvíztisztítót alkalmaznak, hiszen itt kerülendőek az erős kémiai tisztítószerek.

Házi természetes tisztítószerek:
Száraz eljárás:
Szódabikarbóna és természetes illatanyagok

Az univerzális szódabikarbónának itt is hasznát vehetjük, ami már önmagában is segít, hogy a szőnyeged felfrissüljön. Eltünteti a kellemetlen szagokat, szennyeződéseket, magába szívja a nedvességet, így gyorsan felfrissül tőle a kárpit. Az extra frissesség érdekében a szódabikarbónát el is keverheted szárított, természetes növényekkel, pl.: levendula, citrom- , narancshéj, vagy illóolajokkal: teafa, citrom, levendula, narancs stb. A teafaolaj ráadásul fertőtlenítő hatással is bír.

A keveréket szórd a szőnyegre, dörzsöld finoman bele a szálakba egy kefe segítségével és hagyd hatni egy órán keresztül. Ez alatt a szódabikarbóna elvégzi a dolgát, minden szennyeződést és rossz szagot magába gyűjt! Ezután nincs más dolgod, csak alaposan kiporszívózni a szőnyeget. Ha megteheted, érdemes utána szabad helyre vinni a szőnyeget egy alapos kiporolásra, hogy valóban a szálak mélyéről is távozzon a szennyeződés.

„Úgy szeretlek édesapám, mint az emberek a sót” ugye ismerősen cseng ez a magyar népmeséből vett idézet.

A konyhasó az egyik nélkülözhetetlen ásványi anyagunk. Megtalálható a szervezetünkben és használhatjuk tartósításra, ételízesítésre egyaránt a hétköznapokban.

Csak kevesen tudják, hogy a só kiváló tisztítószer is! A friss kárpit- és ruhafoltok ellen is hatásosnak bizonyul néhány evőkanál só. A friss, még nedves foltra helyezve, magába szívja és megköti a felesleges nedvességet, szennyeződést. Majd a szokásos módon porszívózzuk ki a szőnyeget.

Nedves eljárás:
Ecet

A makacsabb foltok eltávolítására nagyszerű anyag az ecet (vér, fagylalt, festékfoltra nem hatásos!). Bár ez már a nedves tisztítások közé tartozik. Azonban, nem árt az elővigyázatosság a használata során, hiszen gyengén ugyan, de maró hatású savról beszélünk. Gőzei ingerlik a szemet, az orr- és a torok nyálkahártyát és a tüdőt, ezért körültekintően használjuk csak jól szellőztethető helyen.

Az ecet egyidős az emberi civilizációval, talán még idősebb is annál. Ecetsav termelő baktériumok a világon mindenütt előfordulnak, minden kultúrában, ahol ismerték a sör vagy a bor készítését.

Az ecet kitűnő vízkőoldó és fertőtlenítő hatású ( baktérium- és penészgomba ölő), ezért sokoldalúan használható a háztartásunkban.

A kárpittisztítás során spricceljünk egy kevés, lehetőleg 10%-os ecetet a foltra, majd vízzel hígítva öblítsük át a tisztítandó területet. A nedvességet folyamatosan itassuk fel tiszta, fehér textíliával. A makacsabb fűfoltok is könnyűszerrel így eltávolíthatóak.

Szólj hozzá

Szőnyegtisztítás házilag természetes alapanyagokkal.